18 Şubat 2010

15. Ay Dönümnoktaları

1- Az tanınmış sözcükleri tekrarlamak
2- Giysileri çıkarılırken yardım tmek
3- Oyuncak (vb) almak için eğilmek
4- 5-10 kelimeyi içeren bir sözlüğünün olması :)
5- 50 kelime kadar anlamak
6- Doğranmış bir çok çeşit yiyeceği yemek

Haftalık aktivite:
1- Bebeğiniz artık yürürken daha güvenlidir, eşyaları bir yerden başka bir yere taşımak için ona cesaret verin ve teşvik edin, bu onun becerilerini ve koordinasyonunu geliştirecektir.
2- Bu yaşta onun içeri ve dışarı kavramlarını geliştirebilmesi için onu teşvik etmekte en güzel yaştır.
3- Topu tekmelemesi için onu teşvik edin, yerde hareket halindeykende vurmasını sağlayın.

İnce Motor Becerileri için:
1- Doldurma ve boşaltma; Bir kutuyu boşaltmak doldurmaktan daha az hassas beceri gerektirir ve bu bu yaş için en başta gelen ince motor becerisi geliştirme aktivitesidir ve çocuğunuz bunu bir kez yaptığında hevesle tekrar tekrar yapacaktır.
Bu aşamalar için bir oyun alanı hazırlayın ve sizin kontrolünüzde olabilecek faaliyetler hazırlayın. Mesela; büyük bir kutudan blokları boşaltmak, mandalları mandal kutusundan boşaltmak, oyuncakları sandıktan boşaltmak, puzzle parçalarını boşaltmak onu sürekli meşgul edecektir ve sizi takip ederek öğrendiği zararlı boşaltma aktiviteleri için tıpkı kedi mamasını yerlere boşaltmak gibi... vakti olmayacaktır.
2- Giydirme ve çıkarma; Çocuğunuz sürekli sizin giydirdiklerinizi çıkarıyorsa, bunu sizi sinir etmek için değil, bundan büyük bir zevk aldığı için yapıyordur. Ve bu onun parmak ve el koordinasyonu pratiği için iyi bir fırsat sağlar.
Küçük bebek giysileri onu yapamadığı için ağlatmaktan başka bir işe yaramaz onun yerine ayısı için büyük giysiler, pançolar... daha kolay idare edilebilir.
Keçeden kesilmiş insan kalıpları ve değişebilir kıyafetler mükemmel olabilir onun için bu sayede tartışmasız bir şekilde kendi moda tarzını oluşturablir.
Eğer oğlunuz kendi kendine giyinip soyunmaktan zevk alıyorsa, ona babasının giysilerinden şapka, atkı ve tişörtlerinden verebilirsiniz bu onun idare etmesini daha da kolaylaştıracaktır.
3- Çizim ve karalama; 12 ve 18. aylar arasında oğlunuz kağıt üzerine çizerek, yazma eğiliminde olabilir. 18 ve 24. aylarda dikey ve yatay çizgiler ve daireler çizerek sizi şaşırtabilir.
Bu karalamaları takdir etmek, yeteneği için onu cesaretlendirecektir.
Mum boya ile çizim yapmak ince motor becerilerini geliştireceği gibi, kavrama ve tutma becerilerini de geliştiri, görsel zekasını hızlandırır ve onun hayal dünyasına dokunur.
Masa üzerine büyük bir kağıt yapıştırın. Onun yaratıcılığını engelleyecek hareketlerden kaçının, masa örtüsünü boyadığında çığlık atmak gibi. Kalın kırılmayan silinebilir bir kaç ana renk boya, şimdilik yeterlidir.
Çocuğunuz bunlarla ilgilnmiyorsa bazı alternatifler var; kalın bir tebeşirle kaldırım çizmek, düz bir yüzey yerine ressam şövalesi üzerine bağlanmış bir kağıda çizmek, tüp içinde sıvı mum boya ile boyamak ...gibi.
Parmak boyaların
ı da unutmamak lazım. Bir aleti tutmak ve onu idare etmek önemliyken, parmak boyaları ince motor becerilerini geliştirir ve yaratıcılık kazandırır.
Çocuğunuz boya yapmaktan yoruluyorsa, el ve ayak baskıları hediye etmek için iyi çalışmalar olabilir.Veya doğada bulunan yaprak, meşe palamudu, havuç ve çiçek yaprağı boyayarak ev yapımı baskı yapmak onun ilgisini çekebilir.

Özel olarak; puding veya meyve suyu parmak boyası yapması onu eğlendirebilir, tabi yaparken parmaklarını yalamasıda sizi.
4-İstifleme, sırlama ve dizmek; Blokları dengeleyerek üst üste sırlamak ve tabii ki onları devirmek bir klasiktir çocuklar için. Bu çocuğunuzun hünerli parmaklarının gelişimi, sırlama ve inşa etme becerisi için inanılmaz iyi bir yoldur.
Çocuğunuzun farklı ölçülerdeki, şekillerdeki ve renlerdeki blokları ve bir çok çeşit materyali inşa etmesi ve yönlendirmesi için deneyim edinmesine müsade edin.
Bununla birlikte; ABC'ler ve 123'ler oyunu da bir yoldur, farklı boyutlarda veya renklerde buzdolabı alfabe mıknatısı gibi. Yada onu boncuk dizme ile tanıştırın.
Ona kalın bir bağcık verin ve ortasından delikli bir keçe kesin. Veya sağlam bir iple, ağac boncuk verin. Ve daha sonra o yenebilir şeylerde dizme işlemi yapabilir mesela renkli makarnalar veya yuvarlak ipe dizilen meyveler gibi...
5- Ezmek ve sıkıştırmak; Mutfakta siz hamurişi yaparken ona da bir parça verin. onu şekillendirmesi ezmesini izleyin, mümkünse onun yaptığını da sizinki ile pişirin. beyaz tutkal su ve gıda boyası ile yapılan oyun hamurlarını esmek ve sıkıştırmak onun için inanılmaz zevklidir.

Alıntıdır
Reviewed by the BabyCenter Medical Advisory Board

Wolfman / Kurt Adam Yorumu!

Ve uzun zamandan sonra Patlican 'ın yaptığı çekilişte eşimin kazandığı iki kişilik sinema bileti ile KURTADAM'ın özel gösterimine gittik City's Nişantaşı, Citylife Sineması'nda. Mısır ve içecekte bedavaydı üstelik, ne güzel de oldu böyle bir şans yakalayınca mecbur kaldık gitmeye :))))
Bir kere sinema salonu süperdi, ses sistemi süperdi tam Avrupa standartlarında....

Filme gelince ben tek kulağım ve tek gözüm kapalı izledim, aslında korku ve macera filimleri hastası olan ben, nedense kan revan içindeki bu "monster" filimlerde pekte sağlam bir izleyici olamıyorum.
Film kurtadamları serisinde kaydadeğer bir sırada ama zaman artık ilerledi, film endüstrisi çok gelişti, süper kurgularla insanı alıp götüren, şaşırtan senaryolarla dolu etraf, bu filimse bence sakin ve asil görünümlü tiyatro oyuncusu Lawrenc'ın kurt adama dönüşmesi görüntüleri dışında vasat bir filmdi. Heyecan, şaşkınlık, merak duygularını çok fazla hissedemedim. Yani konusunda anlatıldığı kadar heyecanlı bir takip süreci duygusu yaşamadım...gibi gibi gibi. Yani seyredilir ama aman aman bir film değildi.

14 Şubat 2010

Mutluyum, mutlusun, mutlu

Ve benim iki sevgilim













Sevgililer günü ile sevgili olma günümüzü bir arada kutlamak kadar sıcak bir duygu yok herhalde. Karşılıklı hediyeleşmek, karşındakinin o anki ihtiyacını düşünmek,bilmek, onu tamamlamak, bir yanda sevgini göstermek, sevildiğini bilmek...siz bunu karşılıklı yaşarken, o küçücük elleri, ayakları, dudakları, masum bakışı ve gülümsemesi ile o sevgi meyvenizin bu sevgiye ortak olmak istemesi ve gelip aranıza yerleşmesi :)
mutluyum, mutlusun, mutlu :))

Bugünün teması da bu.

Bakış Açımız

İnsan ömrü ne kısa, oysa ki ne kadar çok şey var hayatta yapılacak, yaşanacak. 24 saate bir 24 daha eklense ve 2 günü 1 gün gibi, sevdiğimiz her şeyi 2 kere daha fazla yada 2 kat daha uzun yaşasak keşke.
Diyeceksiniz ki o zaman acılarda 2 kat olacak. Diyeceğim ki olmasa... Hayal bu ya acılarda 2'ye tam bölünebilse ve 1 yarım olsa bize kalan...
Acılara etkisiz eleman muamlesi yapıp, mutlulukları hep 2 ile çarpmaya çalışmak, sorunlara eşit zaman verip fazla üzerinde durmamak lazım hayatta ki bize verilen sürede bu sınavın tüm sorunlarını çözüp geçer not alabilelim.
Gerçi geçer not alsakta sonuç ne ki sınıf geçmek mi iyi bir hayata terfi etmek mi. Yok öyle bir sıralama tek amaç bu sınavı en az yürek acısıyla tamamlamak....son bardak suyumuzu içmeden, yıllar devirmiş o gözleri kapatmadan geriye dönüp baktığında hafıza son kez, en az kalbi kırmış olmalı insan, en az günahı işlemiş ama en fazla gezip/görmüş, en fazla sevmiş ve sevilmiş olmalı... ve bu hayatın üzerine bir bardak su içip öyle dalmalı son uykuya .... gy
Hayatınızı seviyorsanız zamanınızı boşa harcamayınız, çünkü zaman hayatın kendisidir.

Benjamın Franklin

Kaç Tık